Úterý, 6 června, 2023

Tradiční české vesnické „hospody“ bojují o přežití pro stoupající ceny

Česko je známo svou pivní kulturou. Jeho obyvatelé se setkávají ve vesnických hospodách, aby si podebatovali s přáteli a sousedy nebo oslavili speciální příležitosti. Ale stoupající náklady a ‚utahování opasků‘ způsobily, že mnohé vesnické „hospody“ bojují o přežití. TASR o tom informuje na základě zprávy Reuters.

Stejně jako ostatní hospody po celé zemi i Hospoda U Krýslů v obci Seč s 318 obyvateli trpí propadem příjmů, jelikož zákazníci omezují výdaje na volný čas. To je další rána pro podniky, které se snaží zotavit z blokád spojených s pandemií onemocnění COVID-19.

„V mnoha vesnicích a možná iu nás hospoda přestane existovat,“ řekla starostka Seče Helena Chytrá, která hledá nového provozovatele pro místní hospodu. „Před pěti nebo deseti lety o víkendech byla plná. V pátek nebo v sobotu večer si nebylo kde sednout,“ řekla.

Přestože Češi každoročně vedou světový žebříček se spotřebou 129 litrů piva na obyvatele, začali stále více pít doma. Tento trend přetrvává i po ústupu pandemie a dřívějším zákazu kouření, který poškodil hospody.

Podle pivovaru Plzeňský Prazdroj se za uplynulé tři roky zavřelo přibližně 12% pohostinství v českých vesnicích a městečkách s méně než 5000 obyvateli. To je téměř dvojnásobek oproti větším městům. Současné rychle rostoucí náklady mohou být umíráčkem pro mnohé další, upozorňují analytici.

„Ekonomika jedné hospody v jedné vesnici často nedává smysl,“ řekl Luboš Kastner, majitel restaurace a člen Českého gastronomického institutu. Dodal, že venkovské podniky dostanou větší ránu, když se ekonomická situace zhorší.

Tradiční česká hospoda, zejména na vesnicích, je již po mnoho generací jakýmsi komunitním centrem. Mnozí majitelé malých hospod se nyní obávají přenést zvyšování cen na stále menší počet zákazníků ze strachu, že o ně přijdou, i když se inflace v květnu vyšplhala téměř na 30leté maximum 16 %.

Classic bar with bar counter and beer taps

„Na podzim začne (pro mnohé malé hospody) dusno,“ řekl Hanuš Vála, majitel steakhousu Na Palubě v Milevsku.

Někteří majitelé se obrátili na Plzeňský Prazdroj a jeho program Vesnica, který nabízí poradenství a finanční pomoc pro vlastníky malých hospůdek, kteří se po létě obávají obnovení blokád spojených s koronavirem a zhoršující se ekonomiky.

Plzeňský Prazdroj zahájil svůj program s 80 podniky v roce 2017 a v současnosti pomáhá téměř 900 ‚hospodám‘, což představuje přibližně 10 % českých vesnických hospod. Zaměřuje se přitom na podniky v obcích s méně než 5000 obyvateli.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek